Fotoğrafta İlgi Merkezini Vurgulamak

Fotoğraf kararsız ve bilinçsiz bir kayıt değildir. Fotoğraf çeken kişi neyi anlatacağını, nasıl anlatacağını, hangi teknikleri kullanacağını, nasıl bir anlatım dili oluşturacağını bilir, konuya tüm bu tercihlerini birleştirerek belirlediği bir ana fikir çerçevesinde yaklaşır. Konunun yeterince güçlü vurgulanmadığı, anlatılmadığı, gösterilmediği fotoğraflar için ilgi merkezi zayıf ya da ilgi merkezi yok denilir. 

İzleyen gözün fotoğrafa girmesini sağlayan, ana konuyu, ana fikri anlatan, gösteren vurgulu öge fotoğrafın ilgi merkezidir. Görüntünün, görselliğin tekdüzeliğini yok eden bu öge, fotoğrafın temel yapı taşıdır. 

Fotoğrafçının yaptığı tercihlerle ortaya koyduğu ilgi merkezi, fotoğrafı sadece bir görsel kayıt olmaktan öteye taşır. İzleyen gözün fotoğrafa girmesini, anlatılan konuyu anlamasını, gösterilen konuyu görmesini, verdiği mesajı almasını sağlayacak olan ilgi merkezinin kolayca algılanması aslında kompozisyonun temel amaçlarından biridir. Konuştuğumuz, konuşacağımız tüm kompozisyon kriterleri, alternatif kompozisyon arayışları ve yapılan tüm teknik tercihler (aydınlatma, ışık ölçümü, enstantane – diyafram, objektif kullanımı vb.) ilgi merkezini daha güçlü bir şekilde ortaya çıkarmak içindir. İlgi merkezinin olmadığı ya da yeterince vurgulanmadığı fotoğraflar etkili olmayacaktır. 

Renk ile ilgi merkezini vurgulamak

Renk, ilgi merkezini en güçlü şekilde ortaya koymanızı sağlayacak temel unsurlardan biridir. Herhangi bir görüntü içerisinde ilgi merkezini dikkat çekici bir şekilde yerleştirmek istiyorsanız doğada az bulunan renkleri tercih etmek işinizi çok kolaylaştıracaktır. Mavi, yeşil, gri, kahverengi gibi renkler doğada çok fazla bulundukları için aşırı kontrast bir ortamda değillerse dikkat çekmeyeceklerdir. Sarı, kırmızı, turuncu gibi renkler ise doğada çok az oldukları için birbirlerine yakın tonlar içerisinde bulunmadıkları sürece dikkat çekici olacaklardır.

Renk unsuru, tek başına bir biçim özelliği olarak da kullanılabilir. İki rengin yoğunlaşmasıyla oluşabilecek kompozisyonlar; örneğin tek renkten oluşan bir duvarın önündeki farklı renk kıyafet giyen insan, renk kontrastı ile bize bir biçim yolu açabilir.  

Renk konusunda bazı dikkat edilecek başlıklar:

Dikkat çeken renklerin (sarı, kırmızı, turuncu vb.) ana konu dışında bulunmamasına dikkat etmek gerekir. Aksi halde bu ögeler ana konudan çok küçük bir alan kaplıyor olsalar dahi dikkati çeker ve ilgiyi ana konudan uzaklaştırırlar. 

Renklerin psikolojik etkileri de dikkate alınmalıdır. Sarı, kırmızı, turuncu gibi sıcak renkler daha enerjik ve daha parlak oldukları için soğuk renklerden daha yakın görünürler ve dikkat çekerler. Bu nedenle fon olarak kullanılmaları çok tercih edilmemelidir. Bu renklerin solgun tonları ise fon olarak kullanılabilir. 

Mavi ve tonları insanlara uzak konuları (örneğin gökyüzü) hatırlatır. Soğuk renklerdir ve aynı uzaklıkta olan sıcak renklerden daha uzak oldukları duygusunu verirler. Bu nedenle fonun bu renklerden oluşması derinlik duygusunun daha çok ortaya çıkmasına yardımcı olur.  

Pratik Fotoğraf Rehberi-2: Etkili Fotoğraflar İçin Kompozisyon kitabını ve diğer Cenk GENÇDİŞ kitaplarını sipariş vermek için tıklayın…

Kompozisyon Kitabı

Diğer yazılarımızı okumak için buraya tıklayın…

Youtube kanalımıza abone olmak ve videoları izlemek için tıklayın…