“Savaşın vahşetini içinde silah olmayan bir kare ile gösterebiliyorsan, fotoğraf budur!”
Yukarıdaki sözler Fransız haber fotoğrafçısı Alexandra Boulat‘a ait.
1962 yılında Paris’te doğar. Fotoğrafçı bir ailenin çocuğudur. Annesi Cosmos Fotoğraf Ajansı’nın sahibi Annie Boulat, babası da Life Dergisi foto muhabiri Pierre Boulat’dır.
Paris’te Güzel Sanatlar Okulu’nda (École des Beaux-Arts) Grafik Sanatı ve Sanat Tarihi eğitimleri alır. 1989 yılında foto muhabiri olur. Gökşin Sipahioğlu’nun sahibi olduğu Sipa Press’te çalışmaya başlar.
1991 – 1999 yılları arasında Hırvatistan, Bosna ve Kosova’daki işgali, 2001’de Afganistan’da Taliban’ın düşüşünü, Filistin – İsrail çatışmalarını, 2003’te Irak’ın istilasını, İslam ülkelerinde kadının rolünü fotoğraflar. Sosyal konular üzerine yoğunlaşan Alexandra Boulat’ın fotoğrafları Time, Newsweek, National Geographic ve Paris-Match’te yayınlanır.
National Geographic Dergisi 2000 yılı Şubat sayısındaki Kosova fotoğrafları büyük ses getirir. Arnavutluk, Endonezya’da savaşların ortasındaki halkı, Fas’taki Berberiler’in fotoğraflarını çeker. 2003 yılındaki Körfez Savaşı fotoğrafları ile National Geographic Dergisi’nin iki ayrı sayısında yine Alexanda Boulat vardır. Filistin’de Yaser Arafat’ın aile yaşamını konu alan foto röportajı gerçekleştirir.
2001 yılında VII Fotoğraf Ajansı’nın (*) kurucuları arasında yer alır.
2002 yılında yayınlanan “Paris” ve “Savaşın Işıkları” (Lights of War) adlı iki kitabı ile uluslararası ödüller kazanır.
Alexandra Boulat, savaşın ortasında bir kadın olarak fotoğraflarında ve yazılarında, sosyal yaşamın, kadınların ve çocukların dramını, savaşın diğer yüzünü anlatır.
Romanya’daki çocuk ticareti dahil birçok trajediyi fotoğraflayan Alexandra Boulat aynı zamanda Yves Saint Laurent’in 2002 yılında son defilesinin fotoğraflarını da çeken kişidir. 1962 yılında ünlü modacı ile 5 hafta boyunca birlikte zaman geçirerek ilk solo defilesini ve hazırlık aşamasını fotoğraflayan, 1998 yılında kaybettiği babası Pierre Boulat’a selam eder.
09 Eylül 2010 – 27 Şubat 2011 tarihleri arasında Paris’te, Alexandra ve babası Pierre Boulat’ın fotoğraflarının yer aldığı “Pierre & Alexandra Boulat 100 Photos” adıyla bir sergi açılır.
Alexandra Boulat, 2006 yılında İFSAK tarafından gerçekleştirilen 1. İstanbul Fotoğraf Bienali’nde Haluk Çobanoğlu’nun küratörlüğünde “Şehir Hayali, Hayali Şehir” sergisinde “Bağdat’ın İşgali” fotoğrafları ile diğer fotoğrafçılar Jonas Bendiksen, Nicos Economopoulos, Stanley Greene, Gökşin Varan ve Dario Mitidieri ile birlikte yer alır. Fotoğraflar Ahmet Yıldırım isimli şehir hatları vapurunda sergilenir.
2007 yılında iki yıldır foto röportaj çalışması için bulunduğu Filistin’de beyin anevrizması geçirir. Komaya giren fotoğrafçı ilk ameliyatının ardından Paris’e nakledilir. Fakat komadan çıkamayarak 45 yaşında hayata veda eder.
(*) VII Fotoğraf Ajansı
2001 yılında yüzyılın dönüşümü, büyük ajansların hantallığı ve zor piyasa koşullarına tepki olarak doğmuştur. Londra’dan Gary Knight, Paris’ten Alexandra Boulat, Moskova’dan Ron Haviv, Hong Kong’dan John Stanmeyer, Antonin Kratochvil, Christopher Morris ve New York’dan James Nachtwey olmak üzere yedi fotoğrafçı tarafından kurulmuştur. Serbest üyelik sistemine sahiptir. Toplumsal ve çevresel olayları, sosyal ve siyasi çatışmaları, yaşanan adaletsizlikleri, insan odaklı, yalın ve net biçimde belgelemeyi amaç edinen bir ajanstır.
Pierre & Alexandra Boulat 100 Photos” Sergisi
Diğer fotoğraf ustalarının hayat hikayelerini buradan okuyabilirsiniz…