Fotoğrafçı, etrafındaki sonsuz görüntü ve açıdan kendi birikimleri, ekipmanı ve niyeti doğrultusunda bir seçme yaapr ve bir kadraj oluşturur. İzleyen göze bakacağı bir çerçeve, bir pencere çizer. Zaman zaman fotoğraf çerçevesinin içine izleyen gözü yönlendirmek için ikinci bir çerçeve çizilebilir. Bir yerin içinden dışarı doğru bakıyormuş gibi ya da bir şeyin arkasından ileriye doğru bakıyormuş gibi yapılan kadrajlar, izleyen göze bakacağı konuyu daha etkili bir şekilde göstermek için tercih edilen bir yaklaşımdır.
Bir yerin içinden dışarıya doğru bakıyormuş gibi yapılan kadrajlarda, örneğin bir kemerin içinden arka plandaki yapıya bakıyormuş gibi yapılan kadrajda, ışık ölçümü dışarıdan yapılacağı için fotoğrafın kenar ve köşeleri daha karanlık kalır. Böylece gözün kaçabileceği alanlar örtülmüş, kapatılmış olur. Fotoğraf içerisinde kullanılacak alan daraldığı için daha az öge kullanılarak sade bir görüntü sağlanmış olur. Kontrast oluşturacak bir renk, ilgi çekecek bir öge de kullanılırsa fotoğrafın anlatımı çok güçlü bir şekilde vurgulanır.
Ön planda kullanılan ve bir şeyin arkasından ileriye doğru bakıyormuş gibi yapılan kadrajlarda, örneğin ağaç dalları arasından ilerdeki köy manzarasına bakıyormuş gibi yapılan kadrajlarda, netlik arka plandaki manzarada olacağı ve öndeki dallar flu olacağı için bu durum, fotoğraftaki derinlik duygusunu destekleyecektir. Bu durum tıpkı sinemada diyalogların gösterildiği sahnelerde olduğu gibi bir etki saplar. Bu sahnelerde de iki kişi konuşuyorsa, genelde dinleyen kişinin omzundan konuşan kişinin yüzünü izleriz. Bu hem derinlik duygusunu sağlayan hem de net olan bölümün daha keskin olduğu duygusunu veren bir yaklaşımdır.
Dikkat edilmesi gerekenler…
Çerçeve kullanımında dikkat edilmesi gereken birkaç nokta vardır. Bunlardan biri eğer her birinde farklı konular gösterilmiyorsa ya da anlatımı güçlendirmiyorsa birden fazla pencere açmamak, çerçeve oluşturmamaktır. Böyle bir kadrajda izleyen göz hangi çerçeveye bakacağını bilemeyecek, ana çerçeve dışında diğer küçük pencerelerde de dolaşıp ilgisini kaybedecektir.
İkinci dikkat edilecek nokta, özellikle mimari yapılarla oluşturulan çerçevelerde çerçevenin kesilmemesidir. Örneğin bir kemerden ilerdeki yapıya bakıyormuş gibi yapılan bir kadrajda fotoğrafın üst tarafında kemerin kesilmesi izleyen gözün o noktadan fotoğrafın dışına kaçmasına neden olacaktır.
Çerçeve kullanımı izleyen gözü yönlendirmek, kontrol etmek ve ana konuyu daha bakılır kılmak için iyi bir yöntemdir. Eğer konunun tamamını çerçeveleyecek bir çerçeve, pencere oluşturulamıyorsa izleyen gözün fotoğrafın dışına kaçmasını engellemek için kadrajın bir bölümü kapatılabilir. Kadrajın üst bölümünden girecek bir ağaç dalı bu işi görebilir.
Pratik Fotoğraf Rehberi-2: Etkili Fotoğraflar İçin Kompozisyon kitabını ve diğer Cenk GENÇDİŞ kitaplarını sipariş vermek için tıklayın…
Diğer yazılarımızı okumak için buraya tıklayın…
Youtube kanalımıza abone olmak ve videoları izlemek için tıklayın…