Zehra ALICI
Emekli öğretmenim, Antalya’da yaşıyorum. Çalışırken ek iş turizmle uğraştım. Kompakt fotoğraf makinem her zaman oldu. Doğa yürüyüşleri yaparken gezilerde ne gördümse çekiyordum. Turizm bitince ve emekli olunca, ben de uzun seyahatlere çıkmaya başladım ve ilk aynasız fotoğraf makinamı aldım…Teknolojiyle aram çok iyi değil. 2014 yılından beri uzun seyahatler yapıyorum ve gördüklerimi, yaşadıklarımı, insanları yollarinrengi Instagram hesabımda ve Facebook sayfamda paylaşıyorum…
Zehra ALICI – Kibyra Antik Kenti Portfolyosu
İlk portfolyo denememi kendi ilçemdeki henüz çok tanınmayan Kibyra Antik Kenti’ni fotoğraflarla tanıtmak istiyorum…
KİBYRA, Burdur Gölhisar ilçesinde bulunuyor. Gölhisar’ın batı yamacında 2.300 yıllık geçmişiyle 1350 metre yüksekliğe kurulmuş anıtsal yapıları (Çocukluğumda var olan harabeler de), 2006’da başlatılan arkeolojik kazılarla birçok yeni eserler gün yüzüne çıkarıldı ve hala çalışmalar devam etmektedir…
2016’da UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi‘ne giren Kibyra Gladyatörler şehri diye geçmektedir. Ortaya çıkarılan yapılar şöyledir;
Stadyum, 10 bin kişilik kapasitesiyle Antik Çağ Anadolu’sunun en görkemli yapılarındanmış.
Bazilika (İdari Bina), yukarı ve aşağı Agora, Hamam, Gymnasyum, Tiyatro Hellenistik dönemdendir. Gladyatörlere ev sahipliği yapan stadyum, Türkiye’deki ilk beş anıtsal stadyum içinde yer alıyor.
Agora ortada sütunlu bir cadde ve kenarlarda dükkanlar, halkın alışveriş yaptığı dini ticari ve politik faaliyetlerinin yapıldığı yerlerdir.
Tiyatro 6-7 bin kişilik ve sağlam olarak günümüze gelmiştir.
Odeon (meclis binası-müzik evi), Efes te bulunan meclis binasından daha büyüktür
Yaklaşık 3600 kişilik ve üzeri çatıyla kapatılmış meclis binası / müzik evi kışın tiyatro ve mahkeme olarak kullanılmıştır. Yapının orkestra bölümünün zemininde kırmızı yeşil ve beyaz mermerlerden oluşan Medusa (Antik çağda gözlerine bakanı taşa çevirdiğine inanılan figür) başı dünyada ikincidir. Odeon’nun önünde tabanı mozaik döşemelerle kaplı bir stoa bulunuyor, geometrik desenlerden oluşan 15 farklı pano şeklinde yapılan 562 m2’lik alanı kaplayan alan, sağlam ve Anadolu’nun en büyük mozaik döşeme olma özelliğini taşıyor.
Fotoğrafların orijinalini görmek için üzerine tıklayın…
Tüm portfolyoları görmek için buraya tıklayın...
Youtube kanalımıza abone olmak ve videoları izlemek için tıklayın…