Ertuğrul MERTER
65 yaş nedeniyle kısıtlı olduğumuz şu günlerde, Videogren yıldırım gibi adeta yemek sonrası aldığım tansiyon ilacı yerine geçti. Fotoğrafik bakış açımı zenginleştirdi, anılarımı canlandırdı.
Hobi olarak sürdürdüğüm fotoğraf çekimlerine Gebze’de başlamış daha sonra da İzmit’te Kask Kocaeli’de sürdürmüştüm.
Ertuğrul MERTER – “Deve Güreşleri” Portfolyosu
Son zamanlarda gidebildiğim fotoğraf gezilerden biri DEVE GÜREŞLERi ile ilgiliydi. Festival niteliğindeki Deve Güreşlerine birkaç kez katılma fırsatım oldu. Destek veren Belediye Başkanları, Dernekleri, olmazsa olmazlarından Zeybek’leriyle, Davulu, Zurnası, Mangalıyla ve Geleneksel içkileriyle çok zengin bir kültür ve bu kültürü yaşatmaya çalışan bir avuç insan. Her yıl kış aylarında, belirlenen yaklaşık 80-90 arasındaki yörede yılda bir kez yapılıyor. En büyüklerinden biri Selçuk’ta yapılanı ve Uluslararası nitelik taşıyor. Bu nedenle Selçuk’ta üç kez Uluslararası Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Sempozyumu düzenlenmiş. Bu sempozyumlarda Deve güreşlerinin yönetmeliklere uygun yapılması ve hayvan hakları ihlalinin engellenmesi sağlanmış (1). Deve Güreşleri Federasyonunun UNESCO başvurusu var (2).
Kısa bir tarihçe vermem gerekirse; Arkeolojik izlere göre Türkler arasında deve güreşlerinin en azından 4000 yıllık bir geçmişi olduğu belirtilmektedir. (3, 4). Develer doğal koşullara çok dayanıklı olduklarından geçmişte kervanlarda taşıma amaçlı; Orta Asya’dan Anadolu’ya yapılan göçler sırasında ve İpek Yolu taşımacılığında Uygur bölgesi, Kazakistan, Özbekistan, İran ve özellikle Anadolu’da yaygın olarak kullanılmışlar. Kültür, Toroslarda Yörük Türkmenlerinde (Sarıkeçililer (5) kısmen de olsa yaşamaktadır. Develerin kış aylarında çiftleşmeleri nedeniyle, kış aylarında yapılan kervan yolculuklarının konaklama bölümlerinde, dinlenmesi için serbest bırakılan erkek develerin hem dişilerin dikkatini çekmek ve hem de en güçlünün seçilmesi amacıyla birbirleriyle güreşe benzer tarzda güç gösterisi yaptıkları dikkati çekmiş ve zaman içinde bu gösteri, toplu bir oyuna dönüşmüştür.(6,7).
Deve güreşleri, tek hörgüçlü (arap) dişi “yoz” develer ile “buhur” adı verilen çift hörgüçlü (asya) erkek develerin çiftleşmesinden meydana gelen ve “Tülü” adı verilen erkek develer arasında yapılır. Bu develer yalnızca güreş için “Savran” denilen deve bakıcıları tarafından yetiştirilir. Güreş develeri tıpkı atlarda olduğu gibi soya dayalı olarak seçilir. Güreşçi olacak Tülüler’in güreşçi develerin kanından olmasına özen gösterilir.(4).
Deve Güreşleri Festivaller şeklinde Ege başta olmak üzere Akdeniz ve Marmara bölgelerinin Ege’ye yakın kısımlarında kış aylarında yapılmaktadır.
Bu zor günlerde bize destek olan sevgili Videogren ekibine teşekkür etmek amacıyla yarım elma, gönül alma küçük bir seçkimi paylaşmak istedim.
Meraklısı için;
1.Deve Güreşlerinin Kırkpınarı Selçuk
http://www.selcuk.bel.tr/icerik/102/4783/deve-gureslerinin-kirkpinari-20-ocakta-selcukta.aspx
2.Başkan Bakıcı açıkladı; UNESCO’ya deve güreşi başvurusu.
http://www.egedesonsoz.com/haber/Baskan-Bakici-acikladi-UNESCO-ya-deve-guresi-basvurusu/999846
3.Türklerde Deve Güreşlerinin Orta Asya’dan Anadolu’ya 4000 yıllık geçmişi
http://ziraat.dergi.comu.edu.tr/dosyalar/Ziraat/turklerde-deve-gureslerinin-orta-asya-dan-anadolu-ya-4-000-yillik-gecmisi-2017-01-20-85.pdf
4. Hindistan‘da deve güreşine ait bir minyatür, 1680
https://tr.wikipedia.org/wiki/Deve_g%C3%BCre%C5%9Fi
5. Toroslarda dumanı tüten kara çadırın son sahipleri: Sarıkeçili Yörükleri
http://www.turktarim.gov.tr/Haber/261/toroslarda-dumani-tuten-kara-cadirin-son-sahipleri-sarikecili-yorukleri
6. Deve Güreşleri ve Diğer Halk Eğlenceleri
https://aydin.ktb.gov.tr/TR-64513/deve-guresleri-ve-diger-halk-eglenceleri.html
Fotoğrafların orijinalini görmek için üzerine tıklayın…
Tüm portfolyoları görmek için buraya tıklayın...
Youtube kanalımıza abone olmak ve videoları izlemek için tıklayın…