Gece çekimlerinde bir çok fotoğraf gönüllüsünün isteği ayın kadrajlarında daha yakın, daha büyük görünmesi ve mümkünse ana konularının yakınlarında bir yerde görünmesidir. Ancak bu, makinenizde üst üste çekim (multiple exposure) özelliği varsa mümkündür. Aksi halde ayrı ayrı çekeceğiniz fotoğrafları bir görüntü düzenleme programında birleştirmeniz gerekmektedir.
Üst üste çekim…
Ayı kadrajınızda büyük gösterebilmek için en az 300 mm objektif kullanmak gerekir. Ancak bu odak uzaklığı çekim yapmak istediğiniz diğer konuya uygun olmayabilir.
Ayrıca çekim yapmak istediğiniz ana konunun enstantane değeri gece çekimi olduğundan saniyelere uzayacaktır. Ancak ay üzerindeki ışık her zaman aynıdır. Dolunayda 1 / 125 saniye ve 8 diyafram kullanmak ayın doğru pozlanması yeterlidir. Yarımay, hilal gibi ayın farklı hallerinde ise pozlama süresi 1/60 saniye ve 1 / 30 saniye olarak oluşur. Daha uzun pozlamalarda yörüngesinde dönüşüne devam eden ve gökyüzünde hareket eden ay, net görünmeyecek parlak bir top gibi görünecektir.
Farklı objektiflerin ve pozlama sürelerinin kullanılması gerektiğinden çekimin ayrı kareler olarak yapılması bir mecburiyettir. Bunun için makinenizde Üst Üste Çekim özelliğini aktif hale getirmeniz gerekir.
Üst üste çekim uygulaması…
Bir çok fotoğraf makinesi ilk kareyi çektikten sonra 30 saniye içerisinde ikinci kareyi çekmeniz durumunda bu iki fotoğrafı birleştirerek tek bir fotoğraf olarak kaydediyor. Dolayısıyla genelde seyahat objektifi de denilen bir çok markada bulunan 18 – 200 mm ya da Olympus’taki 12 – 100 mm gibi objektiflerle bu çekim daha kolay yapılmaktadır.
Örnek fotoğraf için makine MENU’sunde Multiple Exposure (Çoklu Pozlama – Üst üste çekim) özelliğini aktif hale getirdim. 2 kare seçeneğini seçerek Auto Gain (Otomatik Kazanç) seçeneğini de AÇIK konuma getirdim. Bu sayede çekilecek 2 fotoğrafın pozlama değerlerini birleştirerek çekim yapma şansı oldu.
Bu ayarları yaptıktan sonra ilk olarak 300 mm tele objektif ile 1 / 30 saniye ve 8 diyafram ile ay fotoğrafını çektim. Daha sonra zoom objektifi daha geniş bir açıya (100 mm) getirerek Kapadokya’nın en büyük peribacası olan Uçhisar’ı kadraja aldım. Tripod üzerinde yine 8 diyafram ile 2 saniye pozlamayla fotoğraf çekimini tamamladım. Makine 2. Çekimden sonra kısa bir süre MEŞGUL uyarısı vererek fotoğrafları birleştirerek tek bir kare oluşturdu.
Farklı marka makinelerde Multiple Exposure (Çoklu Pozlama) seçeneğiyle gece çekimlerinde ilginç sonuçlar alınabilir. Bunun dışında gündüz yapılan çekimlerde de bu özelliği kullanmak mümkündür.
Diğer fotoğraf konularını yazılarını buradan okuyabilirsiniz…